به زبان ساده ترمال ها جریان های هوایی هستند که به عنوان نیروی محرک بالا برنده استفاده میشوند. این جریان های هوایی در ورزش هایی مانند پاراگلایدر، پاراموتور، کایت و وینگسوت کاربرد دارند. ترمال ها برای ارتفاع گرفتن در پاراگلایدر کاربرد دارند. در ادامه به بررسی شکل گیری این جریانات هوایی و نحوه استفاده از آنها در پاراگلایدر میپردازیم. هرچند که نحوه ترمال گیری در دوره آموزش پاراگلایدر جهان فلای به صورت تخصصی آموزش داده میشود.
تعریف علمی ترمال
اگر بخواهیم به تعریف علمی ترمال بپردازیم به مفهوم ساده یعنی زمانی که نور خورشید به سطح زمین بازتاب میشود، مناطقی مانند زمین های آسفالت خیابان ها، سنگ ها و زمین های کشاورزی با بخاطر ساختار موجود در آنها، تحت حرارت نور خورشید قرار میگیرند و داغ میشوند.
این نواحی به دلیل ساختاری که از آنها متشکل شده اند، هوای مجاور خود را تحت تاثیر قرار میدهند و به دلیل افزایش سطح مساحت این ساختار و چگالی کم هوای گرم، این جریان هوایی به سمت بالا حرکت میکند که به آنها ترمال میگویند.
نکات حیاتی قبل از استفاده ترمال
- ترمال ها میتوانند تا بیشتر از ۲۰۰۰ متر بالا بروند که یک خبر فوق العاده برای خلبانان مسافت پاراگلایدر است
- ترمال ها از چند متر تا چند صد متر میتوانند گستردگی داشته باشند که باعث ایجاد چرخش های بزرگ به صورت گروهی در پاراگلایدر میشود
- سرعت ترمال ها میتواند بین ۱ تا ۱۰ متر بر ثانیه معادل ۳ تا ۳۶ کیلومتر بر ساعت باشند که نیازمند تجربه پروازی بالای خلبان برای مهار کردن و استفاده از این جریانات هوایی میباشد.
- ستون های ترمال شباهتی نسبت به گرد باد ها دارند که همیشه در حال حرکت هستند.
انواع ترمال
ترمالها را میتوان بر اساس ویژگیها و شرایط تشکیلشان به دستههای زیر تقسیم کرد:
- ترمالهای کومولوسی: این ترمالها با ابرهای کومولوس همراه هستند. هنگامی که هوای گرم صعود کرده و سرد میشود، رطوبت موجود در آن متراکم شده و ابرهای کومولوس را تشکیل میدهد که نشاندهنده حضور یک ترمال است.
- ترمالهای آبی: این ترمالها در روزهایی رخ میدهند که هوا به اندازهای خشک است که ابر تشکیل نمیشود. با وجود عدم حضور ابرهای کومولوس، هوای گرم بالارونده همچنان ترمالهایی ایجاد میکند که میتوان از آنها بهره برد.
- ترمالهای برشی: این ترمالها به دلیل تغییر سرعت یا جهت باد با ارتفاع شکل میگیرند. آشفتگی ایجاد شده، جریانهای هوای بالاروندهای تولید میکند که میتوان از آنها برای پرواز استفاده کرد.
- ترمالهای ناحیه همگرایی: این ترمالها در محل تلاقی دو توده هوایی، مانند جبهههای نسیم دریا یا مناطق بیابانی، شکل میگیرند. همگرایی تودههای هوا باعث صعود آنها شده و ترمالهایی ایجاد میکند که میتوانند تا فواصل قابل توجهی گسترش یابند.
روش های پیدا کردن ترمال در پرواز پاراگلایدر
مطمئن ترین روش پیدا کردن ترمال در پاراگلایدر فقط استفاده از وریومتر است. نحوه کار وریومتر دقیقا مثل بازی های کودکی ما است که هنگام نزدیک شدن به سوژه دست میزدیم. وریومتر با ایجاد یک صدا مشابه بوق به شما میزان نزدیک بودن شما به ترمال و قرار گرفتن شما در ترمال را با زدن بوق های سریع تر به شما اطلاع رسانی لحظه ای میکند.
نحوه ورود به ترمال
زمانی که شما احساس کردن که بال شما به سمت بالا در حال کشیده شدن است و وریومتر شما شروع به بوق زدن های پی در پی میکند، میتوانید به صورت چرخش حلزونی وار، وارد ترمال شوید. در نظر داشته باشید که ترمال ها به خودی خود دارای سرعت میباشند و باید با بریک های در دستتان با زاویه مناسب بال خود را وارد جریان ترمال کنید.
نحوه خروج از ترمال
این موضوع کاملا به میزان تبحر شما و تعداد پروازهایی که داشتید برمیگردد. زمانی که وریومتر شما بوق هایی با تداوم کمتری میزند، و در بال خود احساس فشار باد کمتری نسبت به ورود به ترمال خود میکنید، با حفظ آرامش به صورت زاویه دار میتوانید از ترمال خروج پیدا کنید.
خطرات ترمال ها در پاراگلایدر
در نظر داشته باشید تحت هیچ شرایطی خیلی مقاومت زیادی در برابر ترمال ها نداشته باشید. زیرا که سرعت برخی از ترمال ها به قدری زیاد است که ممکن است باعث فروپاشی بال شما شوند و قطعا اگر در دوره اینترمدیت پاراگلایدر باشید، با چالش سنگینی مواجه میشوید. در صورتی که به صورت ناخواسته هم این اتفاق برای شما رخ داد، لحظه به لحظه گوش به فرمان مربی خود از طریق بیسیم باشید که شما را هدایت کند.
نتیجه گیری
این مقاله به صورت اختصاصی توسط خلبان های پاراگلایدر تیم پروازی جهان فلای تهیه شده و از هر گونه اضافه گویی پرهیز شده است. تمام سعی خودمان را کرده ایم تا کامل ترین اطلاعات در مورد ترمال ها را به زبان ساده و مفهومی برای شما دوستان علاقه مند به ورزش هوایی پاراگلایدر تهیه کنیم.